Oud frituurvet opslaan

Hoe doet u dat?


Als u veel frituurt en dus regelmatig uw gebruikte frituurolie vervangt, moet u tijdelijk ergens uw oude frituurvet opslaan. Wat is de beste manier om uw frituurpannen of frituurwand te legen en waar slaat u uw oude frituurvet op? Er zijn verschillende mogelijkheden voor het reinigen van de frituurpannen en de opslag van gebruikte frituurolie.Frituurvet teruggieten in oude blikken


Sommige bedrijven zijn gewend hun oude, afgewerkte frituurvet terug te gieten in de oorspronkelijke blikken of emmer. Dat kan, maar het is bijna onmogelijk om niet te morsen. Daarnaast is deze werkwijze kan bij het stapelen van de blikken en emmers frituurvet een gevaarlijke situatie ontstaan. In veel gemeenten is het afvoeren van oude frituurolie in de oorspronkelijke verpakking zelfs verboden. Er moet dan verplicht een ton of container komen. Overigens zet Olthuis Recycling graag zo’n vetton voor u neer, die u kunt gebruiken om uw oude frituurvet op te slaan. En telkens als wij uw oude frituurvet komen ophalen, krijgt u een brandschone nieuwe ton.Frituurvet overhevelen


De manier waarop u uw frituurvet overbrengt naar de vetton of vetcontainer die u gebruikt voor de opslag, hangt deels af van uw frituurinstallatie. Sommige frituurwanden hebben een automatisch afpompsysteem om de nog warme (tot wel 190˚!) frituurolie weg te pompen naar een vetton. Andere frituurwanden hebben een simpel kraantje met een bak of RVS emmer er onder die dan handmatig geleegd moet worden. In dat geval is het beter om de olie eerst af te laten koelen, want het is gevaarlijk om met een emmer gloeiend hete olie te gaan sjouwen. Een alternatief is het gebruik van een zogenaamde vettransportwagen met pomp. Deze wagens hebben een drukvat dat vacuüm gezogen wordt en dat daarmee het hete vet kan 'opzuigen’. Vervolgens rijdt u het wagentje naar de vetton om daar het frituurvet weer naar toe te pompen.

Wanneer frituurvet verversen?


Het beste is het om frituurolie te verversen nadat de installatie afgekoeld is. In veel keukens doen ze het vóór het begin van de werkdag, zodat ze de dag starten met een pan of bak vol schone frituurolie. Dit hangt natuurlijk ook af hoeveel u bakt. Tijdens de oliebollencampagne is het soms nodig om tussendoor olie te verversen. In dat geval is een pompinstallatie die hete olie kan verwerken al bijna onmisbaar.

"Ververs de olie nadat de installatie afgekoeld is"

Frituurolie-opslag op maat


Of u nu uw frituurvet in blikken wilt aanleveren of met een ton, wij regelen de afvoer. Voor sommige bedrijven hebben we zelfs speciale opslagmiddelen op maat gemaakt. Bijvoorbeeld hele brede of juist smalle tonnen op maat voor de beschikbare ruimte. Dus als u niet weet hoe uw frituurvet-opslag netjes te regelen, neem vooral contact op, dan zoeken we samen een goede oplossing.

Oud frituurvet ophalen wanneer het u uitkomt


U hoeft met het verversen van uw frituurolie in ieder geval géén rekening te houden met ons ophaalschema. Wij komen bij veel bedrijven op een vast moment tijdens de week of de maand de oude olie ophalen voor recycling, maar als u weinig ruimte hebt voor opslag van frituurvet, dan kunnen we ook vaker langs komen. Of u gebruikt gewoon de handige Olthuis VetApp, waarmee u met één toets contact legt om een ophaalafspraak in te plannen. Wij staan binnen 24 uur bij u op de stoep!

Olthuis Recyling

Duurzaam bezig