Antwoord op veelgestelde vragen

Helder op een rij

U bevindt zich hier:HomeServiceVeelgestelde vragen

Antwoorden over recycling en olthuis voor u op een rij

Heeft u vragen heeft over de producten, diensten, procedures en meer van Olthuis Recycling? Deze pagina biedt antwoorden op veelgestelde vragen om u snel te helpen. Als uw specifieke vraag hier niet wordt beantwoord, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij vertellen u graag meer over de voordelen en werkwijze van Olthuis.

+-Frituurvet
+-Waar kan ik frituurvet inleveren?
Wilt u als bedrijf regelmatig oud frituurvet kwijt, dan komt Olthuis het graag bij u halen. U kunt een vetabonnement nemen of ons een seintje geven via de speciale Olthuis OphaalApp. Als u particulier bent, kunt u uw frituurvet inleveren bij de dichtstbijzijnde milieustraat.
+-Wat kost frituurvet inleveren?
Wij komen bij bedrijven het oude frituurvet of frituurolie in heel Nederland gratis halen. Sterker, omdat frituurvet grondstof is voor biodiesel, betalen wij u zelfs een vergoeding per kilo.
+-Hoe moet ik mijn oude frituurvet aanleveren?
Afhankelijk van de hoeveelheid kunt u uw frituurvet voor ons verzamelen in speciale vettonnen of containers. Wij komen die dan regelmatig legen en schoonmaken.
+-Krijg ik een bewijs dat ik mijn oude vet voor recycling heb ingeleverd?
Ja, Olthuis Recycling is een gecertificeerd bedrijf. Bij elke ophaling krijgt u een bon, als bewijs voor de gemeente. In geval van controle kunt u dus aantonen dat u uw frituurvet door ons hebt laten ophalen voor duurzame verwerking.
+-Halen jullie ook motorolie op?
Nee, wij verzamelen en verwerken alléén organische olie, dus van plantaardige of dierlijke oorsprong. Minerale oliën kunt u naar de gemeente (milieustraat) brengen of via een gespecialiseerd (garage)bedrijf laten afvoeren.
+-Wanneer komen jullie mijn frituurvet ophalen?
Wanneer u maar wilt. Wij rijden continu rond door heel Nederland, België en een deel van Duitsland, waardoor we heel flexibel kunnen reageren. Er zijn drie opties:

1. we spreken een vaste frequentie af
2. u belt wanneer uw tonnen bijna vol zijn
3. u geeft tijdig een seintje met onze handige OphaalApp
+-Hoe kan ik met oud vet geld verdienen voor mijn vereniging?
Olthuis recycling betaalt een prima prijs voor oud frituurvet. Als uw leden allemaal hun oude frituurvet bij de vereniging inleveren, kunt u het aan ons verkopen. Wij zetten graag een speciale verzamelton, inwerpcontainer of vetbak bij u neer waarin u het frituurvet veilig op kunt slaan.
+-Wat gebeurt er met ons oude frituurvet?
Als u uw oude frituurvet laat ophalen voor Olthuis Recycling, betalen wij u een prima vergoeding per kilo. Wij nemen uw oude vet mee naar onze verwerkingsinstallaties waar we het geschikt maken voor de productie van biodiesel. Dat is een van de schoonste brandstoffen, met een CO2-productie die 80% kleiner is dan die van gewone, fossiele diesel.
+-Ik heb een ambulante frituurkraam. Halen jullie mijn vet ook op?
Zeker! Olthuis recycling haalt álle frituurvet op in heel Nederland. Van de voetbalkantine tot een grote snackbar, maar ook ambulante handel en seizoenverkoop, zoals oliebollenkramen en visboeren. Wij hebben zelfs enkele klanten in het kermisbedrijf, die waar ze ook in Nederland met hun frituurkraam neerstrijken, altijd hun oude vet aan Olthuis verkopen. Dat kan ook omdat wij een landelijke dekkend netwerk voor de vetcollecte hebben.
+-Keukenafval/swill
+-Wat is swill?
Swill is het Engelse woord voor groenafval of varkensvoer. In Nederland staat het voor keukenafval. Wij mogen keukenafval niet meer gebruiken als varkensvoer of verwerken tot diervoeder in verband met het mogelijk overbrengen van ziekten als varkenspest of Kreutzfeld Jacob (gekkekoeienziekte).
+-Waar kan ik mijn keukenafval kwijt?
Olthuis kan uw keukenafval periodiek komen ophalen. Wij legen en reinigen uw kliko's of swill tanks en voeren het afval af naar de verwerkingsinstallatie. Uiteindelijk wordt het gebruikt voor de compostering en de productie van biogas.
+-Ik heb last van stank en vliegen bij het keukenafval. Wat te doen?
Er zijn verschillende redenen waardoor (met name in de zomer) stankoverlast optreedt. Datzelfde geld voor vliegen rond de afvalcontainer. We kunnen samen kijken naar een betere manier om uw keukenafval op te slaan, bijvoorbeeld in een ondergrondse tank. Verder is het van belang dat uw kliko of afvalcontainer goed sluit en na elke leegbeurt grondig gereinigd wordt. Etensresten kunnen al na een paar dagen tot flinke overlast leiden, met name in een stedelijke omgeving. Wij kijken graag samen met u naar een effectieve en kostenbewuste oplossing.
+-Legen en reinigen
+-Kan ik zelf mijn vetput legen?
Het goed legen van een vetput kan alleen met de juiste apparatuur. Wij gebruiken hiervoor een vacuümwagen die de gehele inhoud van de vetput (bodemslib, water en vette bovenlaag) in één keer opzuigt en opslaat. Zonder professioneel materieel is het niet mogelijk een vetput goed te legen. Bovendien is het belangrijk dat de vetput na lediging goed schoongespoten wordt en dat ook de aan- en afvoerleidingen onder hoge druk doorgespoten worden.
+-Hoe werkt een vetput?
Een vetput werkt op zwaartekracht. Als vet water in de vetput komt, wordt het voldoende afgeremd om het vet de gelegenheid te geven boven te komen drijven en te stollen. Zwaardere verontreiniging zakt naar de bodem en vormt daar slib. Het water blijft in het midden en wordt afgevoerd.
+-Hoe vaak moet ik mijn vetput laten ledigen?
Dit hangt van een aantal factoren af. Zoals de capaciteit van uw vetafscheider , de hoeveelheid spoelwater, de mate van vervuiling van uw spoelwater en het type vetafscheider. Wij geven u graag advies over de meest efficiënte frequentie voor de lediging van uw vetput.
+-Komen jullie automatisch langs om de vetput te ledigen?
Het handigste is inderdaad om een een vaste periodieke lediging af te spreken. Zo weet u zeker dat uw vetput tijdig geleegd en gereinigd wordt en loopt u niet het risico dit te vergeten. Wilt u informatie over een abonnement, neem dan contact met ons op.
+-Krijg ik een bewijs dat de vetput leeg en schoon is?
Als wij uw vetput legen krijgt u hiervan een officieel bewijs. Als gecertificeerd vetrecyclingbedrijf hanteren wij een werkwijze die voldoet aan de strengste milieu-eisen. U weet dus zeker dat uw vetput reglementair geledigd en gereinigd is.
+-Wat gebeurt er met de inhoud van mijn vetput?
Wij brengen het vet en andere verontreinigingen uit uw vetput naar onze verwerkingsinstallaties in Dronten. Het vet uit de vetput is - anders dan bijvoorbeeld frituurvet - niet geschikt voor hergebruik of zuivering tot biodiesel. Het gaat met het andere keukenafval als biomassa naar de compostering. Uiteindelijk wordt er dus toch brandstof van gemaakt, zij het in de vorm van biogas.
+-Wat zijn de gemeentelijke regels rond vetscheiding?
Elke gemeente heeft verordeningen rond het scheiden en afvoeren van organisch afval. Wij hebben voldoende ervaring om u te helpen aan deze regels te voldoen. Of het nu gaat om vet uit de vetput, om frituurvet of om ander keukenafval, Olthuis Recycling helpt u er op wettelijk gecertificeerde en duurzame manier van af.