Een vetafscheider of vetput is verplicht bij elk bedrijf dat met vet vervuild afvalwater op de riolering loodst. Alle restaurants - van snackbar tot sterrenrestaurant, van afhaalchinees tot subtropisch zwemparadijs, maar ook eetcafés, visboeren, hotels, cateraars en restaurants van zorginstellingen - hebben dus verplicht een vetafscheider tussen de keukenafvoer en het riool. Datzelfde geldt voor kantoorpanden met een eigen kantine, en natuurlijk voor de voedselverwerkende industrie, waar op grote schaal geslacht, gebakken, verwerkt, gereinigd en dus ook geloosd wordt.
De werking van een vetafscheider is eigenlijk heel simpel. Afvalwater stroomt in een vetput die ontworpen is om de stroming af te remmen. Vervolgens doet de zwaartekracht zijn werk: zware deeltjes zakken als slib naar de bodem en het vet drijft naar de oppervlakte, waar het deels zal stollen. Daartussen blijft vet- en slibvrij afvalwater over. Je kunt het vergelijken met een grote pan suddervlees. Als je die laat afkoelen krijg je ook een laag vlees onderin, een laag vet bovenop, en een laag vloeibare jus daartussen. Door nu een buis van bovenaf naar het midden van de put te steken, kan alleen het water de put verlaten. Slib en vet blijven achter.
Meer weten?. Bel Arjan op (0321) 381 166 of e-mail naar Sales.
Een vetput of vetafscheider werkt geheel automatisch. Het proces is zo simpel, er kan niet veel mis gaan. Tenminste, zolang je niks doet wat het proces kan verstoren. Zo kan het door de afvoer spoelen van te veel olie (zoals hele bakken frituurolie) verstoppingen veroorzaken. Verder kan de vetafscheider slecht geïnstalleerd of niet goed aangesloten zijn, of te oud en aan vervanging toe. Maar de meest voorkomende problemen zijn toch wel het gevolg van niet tijdig of niet goed genoeg legen en reinigen van de vetput. Kijk bij onze diensten wat wij voor u kunnen betekenen.
Een vetafscheider werkt net zo lang tot de laag vet en de laag slib zó dicht bij elkaar komen, dat er geen schoon water meer tussen zit. De stroming gaat steeds trager en uiteindelijk raakt de uitgang verstopt. Verstopping in de keuken is een ramp. Hier is hygiëne dé prioriteit, dus je wilt geen rioolwater uit de putjes omhoog zien komen. Gelukkig is er een prima manier om verstopping van het riool of de vetafscheider te voorkomen.
Met het regelmatig legen en reinigen van de vetafscheider voorkomt u dat uw vetput verstopt raakt of slechter gaat werken. Met de meeste van onze klanten hebben we een vaste frequentie afgesproken, gebaseerd op de hoeveelheid en samenstelling van het afvalwater en het formaat van de vetput.
Een gastronomische keuken van een restaurant met 50 couverts produceert minder afval-vet dan het 'All you can eat' Wok Palace of een vleesverwerkend bedrijf. Met onze 40 jaar ervaring in de verwerking en recycling van organisch afval en vet kunnen we uitstekend inschatten hoe vaak legen en reinigen van uw vetput nodig is. Wij maken een planning en houden ons daaraan. En hebt u door omstandigheden eens wat sneller een liposuctie nodig, dan is één telefoontje genoeg om op korte termijn een afspraak te regelen.
Elke leging en reiniging van uw vetafscheider omvat de volgende 6 werkzaamheden:
1
Meten van de drijf-, slib- en waterlaag in de afscheider
2
Vakkundig leegzuigen
van de afscheider
3
Met een hogedrukspuit reinigen van de afscheider
4
Controleren en inspecteren van de afscheider op eventuele gebreken
5
Geconstateerde afwijkingen melden aan de klant en weergeven op kopie servicebon
6
Verwerken van het afval in onze eigen zuiverings-installatie te Dronten
Heeft u één minuut om dit formulier in te vullen? U ontvangt binnen 24 uur reactie (tijdens werkdagen).
Laat u regelmatig frituurolie ophalen? En hebt u genoeg van die plastic tonnen? Ontdek het innovatieve containersysteem dat de vetton overbodig maakt!
Olthuis Recyling
Duurzaam bezig
Een vraagje?..Mail naar info@olthuisrecycling of whatsapp ons (binnen 24 uur reactie)