Frituur reinigen

Uw friteuse, frituurpan of bakwand netjes schoon


Een elektrische friteuse reinigen of bakwand met frituurbakken schoonmaken is niet altijd even gemakkelijk. Sommige frituurpannen zijn makkelijker schoon te maken dan andere. Moderne friteuses hebben een uitneembare binnenpan, die net als het frituurmandje gewoon in de afwasmachine kan. Andere frituurpannen en -installaties zijn wat bewerkelijker om schoon te maken.



Friteuse reinigen


Het schoonmaken van een friteuse met een vast frituurgedeelte begint met het verwijderen van het koude frituurvet. Mocht het vet (deels) gestold zijn, warmt u het dan eerst even op tot nét voorbij het smeltpunt. Niet te heet maken, om ongelukken te voorkomen. Giet zo veel mogelijk frituurolie in een container (dat kan bijvoorbeeld de oorspronkelijke fles zijn, maar ook een plastic emmertje waar bijvoorbeeld salade of ijs in gezeten heeft). Vervolgens reinigt u de binnenzijde met keukenpapier om zo veel mogelijk vet op te nemen. Pas daarna is het tijd voor een doekje of sponsje met sop, om de laatste resten te verwijderen. Is de olie erg aangebakken, dan kunt u proberen de bak te vullen met schoon water en een schoonmaaktablet uit de afwasmachine. Even verwarmen tot 90 graden, laten inwerken en dan leeggieten en verder reinigen. Geen afwastablet voorhanden? Dan is een mengsel van water met soda ook geschikt. Tip: zet het raam open, want dit klusje kan een beetje stank opleveren.



Frituurwand reinigen


Voor het reinigen van een professionele frituurwand (bijvoorbeeld in een snackbar) is het lastig om één instructie te geven omdat er zoveel verschillende types zijn. Sommige hebben een geïntegreerd pomp- en filtersysteem, waarmee u vervuild frituurvet kunt filteren en terugpompen voor hergebruik. De modernste machines van Kiremko hebben zelfs gescheiden leidingen voor afvoer van vuile en terugvoer van schone olie.

Geen olie of vet in het riool!


Belangrijk om zowel thuis als in een horecabedrijf in de gaten te houden is dat u geen olie of vet wegspoelt met het afvalwater. Dit is zeer slecht voor het riool, kan verstoppingen veroorzaken en stoort de werking van waterzuiveringsinstallaties. Dus ook geen vette pannen met behulp van zeepsop onder de hete kraan leegspoelen. Gebruik liever keukenpapier (of oude kranten) om het vet te absorberen en gooi dit in de gewone vuilnisbak. Veel van dit afval wordt tegenwoordig gebruikt als brandstof in elektriciteitscentrales, dus zo komt uw frituurvet straks door het stopcontact weer binnen! Nou ja, bij wijze van spreken natuurlijk.

"Spoel geen olie of vet weg met afvalwater. Ook niet met behulp van zeepsop"

Vet verzamelen in de vetton


Wilt u een nieuwe vetput kopen? Dan is het ook zaak een capaciteitsberekening te maken om te weten welke inhoud de vetput moet hebben in relatie tot uw behoefte. De vetput-capaciteit moet voldoende zijn voor de hoeveelheid vervuild afvalwater dat uw keuken of productiebedrijf afvoert. Houd bij de aanschaf van een vetafscheider ook rekening met de langere termijn. Een moderne vetafscheider heeft een levensduur van 15 jaar. Als u verwacht of hoopt dat uw onderneming nog zal groeien, is het een goed idee dit mee te nemen in uw capaciteitsberekening. Dan kan immers een iets grotere vetput kopen een slimme investering zijn.

Pas op: alléén vet in de ton!


De vetton wordt gebruikt als verzamelpunt voor vet dat gerecycled moet worden. Dat betekent dat er alléén natuurlijke vetten en oliën in mogen. Dus geen plastic flessen, geen water- of zeepresten en ook geen met vet verzadigd keukenpapier.

Olthuis Recyling

Duurzaam bezig