Advies van een vetput-specialist

Alles over vetafscheiders voor restaurants en professionele keukens


Bedrijven met een professionele keuken moeten verplicht hun afvalwater afvoeren via een vetput. Horeca-ondernemers doen er daarom goed aan zich terdege te informeren over een vetafscheider die letterlijk en figuurlijk aansluit op hun keuken.



Olthuis Recycling werkt al vele decennia samen met restauranteigenaren en adviseert bij de aanschaf en de installatie van een vetput, maar ook bij het gebruik en het onderhoud van vetafscheiders bij zowel aansluiting op het riool als bij septic tanks.



Een speciale horeca-vetput?


In principe bestaat er geen aparte ‘horeca-vetput’. Normaliter is elke vetafscheider geschikt voor het scheiden van vetresten uit restaurant-afvalwater voordat dit in het riool verdwijnt. Toch is het een goed idee om vóór het vervangen van een oude vetput of de plaatsing van een nieuwe vetafscheider eerst te overleggen met een echte specialist op het gebied van vetrecycling. Er zijn namelijk veel facetten die de keuze voor een vetafscheider kunnen beïnvloeden. Zoals de positie en indeling van uw keuken, de culinaire keuzes die u maakt, het aantal gasten dat u kunt bedienen, ja zelfs uw schoonmaakroutine telt mee!



Vetput horeca - welk volume?


Afgezien van de ruimte die überhaupt beschikbaar is moeten we natuurlijk ook kijken naar het verwachte gebruik. Er ligt een duidelijke relatie tussen het aantal bereide maaltijden per dag, de aard van de kaart en de hoeveelheid af te voeren vet. Vanzelfsprekend heeft een Argentijn die veel gebakken vlees en vis serveert een andere vetput nodig dan een vegetarisch restaurant of een ziekenhuiskeuken. Een te grote vetafscheider is zonde van het geld, maar een te kleine vetput kost de horeca-ondernemer uiteindelijk méér, omdat de ledigingsfrequentie omhoog gaat.

Verstandig reinigen bespaart


De hoeveelheid vet die u met het afvalwater wegspoelt, hangt ook sterk af van uw schoonmaakroutines. In plaats van heet water en reinigingsmiddelen gebruiken om een vette pan uit te spoelen kunt u het vet ook absorberen met keukenpapier of oude kranten om het met het gewone afval af te voeren. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om frituur- en ander organisch vet apart te verzamelen in een vetton, om die door Olthuis te laten ophalen. In dat geval kunt u zelfs nog wat geld terugkrijgen voor uw oude vet, dat na verwerking dienst kan doen als biodiesel. Een groene en voordelige oplossing!

"U kunt het vet ook absorberen met keukenpapier of kranten"

Een nieuwe vetput? Onze horeca-
​​​​​​​specialist helpt u graag.


Als u voor uw horeca-onderneming een nieuwe vetafscheider wilt of moet laten plaatsen, laat u dan vooraf terdege adviseren door een vetputspecialist van Olthuis Recycling.

Olthuis Recyling

Duurzaam bezig