Hoe maak je van oud frituurvet biodiesel?

Van vetton tot benzinepomp


Bij Olthuis Recycling zeggen wij steeds: “Als wij uw gebruikte frituurvet mogen ophalen, dan wordt uw frituurolie grondstof voor schone biodiesel.” maar hoe maak je nu eigenlijk van frituurvet biodiesel? Uw oude frituurvet doorloopt de volgende stappen:



1. Wij komen uw frituurvet ophalen


Olthuis Recycling heeft een eigen vloot vrachtwagens die door heel Nederland hun rondes rijden om vettonnen op te halen bij restaurants, snackbars, oliebollenbakkers visspeciaalzaken en industriële voedselproducenten.



2. We smelten de vetten


Als de chauffeur klaar is met zijn route, lost hij de vettonnen en oliecontainers in een smeltbak: een soort hele grote frituurpan. Door de hitte smelten alle vetten en oliën, terwijl eventuele verontreinigingen, zoals water en vaste delen (veel organische bakresten) naar de bodem zakken. Eventuele vaten met harde vetresten (denk aan palmvet, dat bij kamertemperatuur al stolt) gaan in hun geheel in het oliebad, zodat ook daaruit de vetten kunnen smelten.

3. Het schone vet wordt afgescheiden


Het bovenop drijvende vet wordt weggepompt. Dit gaat naar de biodiesel-raffinaderij.


​​​​​​​

4. Organische resten worden biogas


Wat onderin de smeltbak overblijft, is een soort sludge, een papperige massa water en organisch materiaal. Dit brengen we naar onze eigen biogasinstallatie, waar het samen met ander gft-afval lekker gaat liggen rotten om methaangas te produceren.


Deels verkopen wij dit biogas, en deels gebruiken we het bij de verhitting van onder meer de oliebassins.

"Organische resten worden gebruikt om methaangas te produceren"

5. Raffinage van biodiesel


Raffineren van frituurolie tot biodiesel is een complex proces, waarvoor we de liefhebbers van moeilijke chemische termen graag verwijzen naar Wikipedia. Biodiesel uit frituurvet véél duurzamer is dan biodiesel van plantaardige oliën (zoals soja-, zonnebloem-, mais-, of palmolie) omdat voor het verbouwen van biodiesel-grondstof veel nieuwe landbouwgrond wordt gecreëerd. Zo moet steeds meer natuur wijken voor de productie van ‘duurzame’ autobrandstof. Een stuk minder groen dan biodiesel gemaakt van gebruikt frituurvet. Draag bij en laat uw vet ophalen door Olthuis Recycling.

Olthuis Recyling

Duurzaam bezig