Problemen met uw vetafscheider?

Oplossingen bij stank of verstopping van uw vetput


Begint uw vetafscheider problemen op te leveren? Wij zien dat bij de oudere vetafscheider stank een van de belangrijkste klachten is. En natuurlijk kan ook bij een gloednieuwe vetafscheider verstopping optreden . Hoe kunt u problemen met de vetafscheider voorkomen en – minstens zo belangrijk – hoe lost u ze op?



Vetput problemen door verkeerde installatie


In onze praktijk van vetafscheider-installateur en bij het legen en onderhouden van vetputten merken wij dat de belangrijkste problemen met vetafscheiders eigenlijk te voorkomen zijn. Soms ontstaat een verstopping of stankoverlast simpelweg doordat de vetput niet goed aangesloten is op de waterafvoer van de onderneming, of – aan de andere kant – op het gemeentelijk riool. Bij een onzorgvuldige installatie kan een slechte afdichting zorgen dat er stinkende gassen kunnen ontsnappen. Ook kan een falende verbinding zorgen dat vet zich afzet en ophoopt, waardoor verstoppingen ontstaan. Het is dus zaak de vetafscheider door een professionele onderneming te laten plaatsen.



Het verkeerde formaat vetput


Een ander veel voorkomend vetafscheider-probleem is een verkeerde dimensionering: de vetput is te klein voor de hoeveelheid vet afvalwater. Dit zien we vaak bij bedrijven die in de loop der tijd gegroeid zijn. Er is een zaal aan het restaurant bijgebouwd, de klandizie is gegroeid, of het restaurant is ook voor de lunch open gegaan. Of de gerechten zijn veranderd, met een groter aandeel dierlijke vetten of frituur. Al dit soort zaken kunnen de werking van de vetput beïnvloeden. De oplossing ligt in deze gevallen in ófwel vaker legen, óf het vervangen van de vetafscheider door een grotere vetput. Overigens kan soms ook een betere instructie van het keukenpersoneel een oplossing zijn. Een kok die gebruikt frituurvet simpelweg door de gootsteen spoelt, vraagt natuurlijk om vetput-problemen. In dat geval kunnen betere instructie en vetrecycling een oplossing zijn.

Verouderde vetput


Vetputten zijn de laatste jaren sterk verbeterd, waardoor hun levensduur is toegenomen. Maar een oudere vetput gaat – afhankelijk van de omstandigheden – zo’n 15 jaar mee. Daarna beginnen gewoonlijk de problemen. Zo kunnen de deksels na verloop van tijd minder goed gaan sluiten. Of er gaan in de put dingen stuk door de onvermijdelijke slijtage bij gebruik, lediging en reiniging. Ook kunnen bodembewegingen (wrikken, schuiven) zorgen voor het ontstaan van scheuren of slechte aansluiting van in- en uitgaande leidingen. In eerste instantie kunnen we oudere vetputten, zoals de pakkingen rond de deksels, wel repareren, maar op een gegeven moment zal de vetput toch vervangen moeten worden.

"Na zo'n 15 jaar moet de put vervangen worden"

Vetputproblemen? Neem contact
​​​​​​​met ons op


Als specialist in plaatsing, onderhoud en legen van vetputten kunnen wij vaak al snel de vinger leggen op de oorzaak van uw vetputproblemen. Vervolgens komen we met een passende oplossing, waarbij we natuurlijk steeds ons best zullen doen de kosten voor u te beperken. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende diagnose van uw vetafscheider-problemen.

Olthuis Recyling

Duurzaam bezig