Er komt een moment dat uw vetput vervangen moet worden. Wanneer dat is, hangt van veel factoren af. Ten eerste natuurlijk de leeftijd van de vetput. De levensduur van een vetput is ongeveer 15 jaar. Daarna zijn de meeste vetafscheiders aan vervanging toe. Al was het maar omdat ze niet meer voldoen aan de officiële NEN-EN 1825 norm, die in de loop der jaren steeds aangescherpt werd.
Een andere reden kan zijn dat de vetput niet meer voldoet aan de capaciteit van de keuken. Wij zien vaak dat bedrijven uitbreiden, of veel drukker worden, waardoor de vetput veel te snel vol raakt of verstoppingen gaan optreden. Dan staat er elke week een tankwagen van Olthuis Recycling op de stoep.
Ook de intensiteit van het gebruik maakt veel verschil. Bij een kleinere keuken die weinig vetten loost en vooral koud water laat wegstromen zal de levensduur van de vetafscheider allicht langer zijn dan bij een zeer druk bedrijf dat veel heet en vet water wegspoelt. Zo hebben wij ooit de vetput moeten vervangen van een pannenkoekenhuis dat werd verbouwd tot Aziatisch ‘all-you-can-eat’-restaurant. Ook het materiaal van de vetput en de aard van de gebruikte reinigingsmiddelen hebben invloed. Een betonnen vetput die continu ‘gevoed’ wordt met water met veel zure schoonmaakmiddelen en verzeepte vetten heeft meer te lijden dan een kunststof vetafscheider, of een betonnen exemplaar van een bedrijf dat weinig zure reinigingsmiddelen gebruikt.
Een vetput gaat na verloop van tijd ook mechanische problemen vertonen. Zo kunnen de moeren die de deksels afsluiten gaan roesten of afbreken waardoor de deksel niet meer goed sluit en stankproblemen ontstaan. Soms ook wordt de vetput beschadigd bij een ontstoppingsactie, zeker als de vetafscheider toch al niet meer in topconditie was.
En tot slot zijn er nog bodembewegingen die mogelijk het vervangen van de vetput noodzakelijk maken. Door ondergrondse krachten die optreden tijdens overstromingen of werkzaamheden in de buurt kan de vetput scheuren of kunnen er onderdelen van de vetafscheider afbreken.
Als bij een inspectie blijkt dat uw vetput lekt of niet meer goed functioneert, dan moet u de vetafscheider vervangen.
Het is echter beter om zo’n inspectie niet af te wachten, maar zelf regelmatig actief én preventief de vetput te controleren. Onze medewerkers zijn hier sowieso alert op bij de periodieke lediging van uw vetput.
Maar als u zelf zorgen hebt over het mogelijk vroegtijdig ‘overlijden’ van uw vetput, kunnen wij de gezondheid van uw vetafscheider natuurlijk altijd voor u controleren.
"Controleer zelf regelmatig preventief en actief uw vetput"
Niet nodig, wij komen graag eens bij u langs om uw vetput te controleren en geven u een objectief oordeel over de kwaliteit én de verwachte levensduur van uw trouwe vetafscheider.
Olthuis Recyling