Wat maakt een vetafscheider
duurzaam?

De voordelen van een vetput voor het milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen


Gebruik van een vetput is een wettelijk verplichte en maatschappelijk verantwoorde milieumaatregel, maar waarom precies is een vetafscheider duurzaam? Het scheiden en recyclen van gebruikte plantaardige vetten en oliën is en duurzame maatregel op een aantal verschillende niveaus.



Niveau 1: vetafscheider en rioolwater


Zonder vetafscheider geraken er grote stromen vet en olie vanuit keukens en levensmiddelenbedrijven in het afvalwater. Deze vetten hebben eigenschappen die ze zeer ongeschikt maken voor afvoer via het riool. Zo stolt vet al bij relatief hoge temperaturen. Meteen zodra vetten in het koude rioolwater komen, vormen ze klonters die zich af kunnen zetten tegen de wanden van de riolering. Dat gaat net zo lang goed tot het fout gaat. Er komt een moment dat het riool dichtslibt. Gevolg: verstopping en overstroming. Vanzelfsprekend is de eerste die daar last van heeft de bron van het vet: de onderneming zonder goede vetput die zich iets stroomopwaarts bevindt.



Niveau 2: vetten in de waterzuivering


Het klinkt een beetje suf, maar bij de waterzuivering zuiveren ze het liefst water. Dat wil zeggen: vloeistof met organische, afbreekbare vervuiling. Dus afvalwater met voedingstoffen voor de bacteriën die het zuiverende werk doen. Vetten staan niet op dat menu. Dus moeten vetten zo veel mogelijk afgevangen worden vóórdat het afvalwater het riool in gaat. Dat afvangen gebeurt in uw vetafscheider.



Niveau 3: recycling


Afval bestaat niet, zeggen moderne recyclingbedrijven. En dat klopt, de een z’n afgewerkte vet is de ander z’n grondstof. Wij scheiden het afval dat onze vacuüm-auto’s opdiepen uit uw vetput in vetstoffen, vaste delen (etensresten, eiwit) en water. Uw afgewerkte vetten en oliën worden verwerkt tot biodiesel en zijn dus grondstof voor groene energie. Datzelfde geldt voor de organische resten, die we gebruiken in grote vergassingsinstallaties. We laten het materiaal rotten en vangen het verrottingsgas (methaan) op voor hergebruik. Wat over blijft is vies maar vetvrij water, dat we via het riool doorspelen naar de waterzuivering, waar ze het weer geschikt maken voor consumptie.

Met een vetafscheider duurzaam,
​​​​​​​maatschappelijk verantwoord ondernemen


Een goed werkende vetafscheider is onderdeel van uw MWO-beleid. U draagt hiermee bij aan een beter milieu en strijdt tegen CO2-uitstoot en opwarming van de aarde.

"Controleer zelf regelmatig uw vetput"

Meer weten?


Wilt u meer weten of hebt u concrete vragen? Neem gerust contact met ons op.

Olthuis Recyling

Duurzaam bezig